маркетинг и реклама

Interactive

Вероятно могат да се дадат много определения, но за мен най-простото е – реклама, която изисква взаимодействие. Реакция, изразена в някакво действие по отношение на самата реклама/медиа. Този вид рекламна комуникация се доближава най-много до реалната – в нея има диалогичност, а не просто еднопосочно проповядване на посланието. Може би затова този подход (когато е използван адекватно) е и особено въздействащ, запомнян и споделян.

В интерактивната реклама за да стигнеш до посланието, трябва да направиш нещо. Стига да искаш, естествено 🙂 Тази свобода да избереш дали да „участваш” в рекламата или не е особено ценна, когато потребителят е затрупан от рекламни послания навсякъде и по всяко време. Интерактивната реклама дава преживяване с марката, което трудно може да се случи при традиционната реклама.

Но най-доброто обяснение са примерите. Избрала съм няколко, без претенцията да бъдат най-добрите или най-оригиналните. Няма да пускам и последните вайръли, циркулиращи из нета, защото със сигурност сте ги виждали. Има ужасно много кампании, които си струва да бъдат показани – тези са личните ми фаворити.

Простичък банер, който показва как да си запалиш новия Volkswagen с докосване на един бутон. Трябва ви уеб камера и слушалки/колони.  Ако няма как да изпробвате банера, вижте демото:

Няколко доста стари социални кампании, но все още заслужаващи внимание.

За да накарат хората да спазват ограниченията за скорост по пътищата, японците са намерили нестандартно решение на проблема. Създали са „пеещи пътища” – настилки с прорези по тях през определен интервал, така че да се чува мелодия, когато минаваш с колата. Мелодията се чува перфектно само ако се движиш с позволената скорост. Гениално.

Кампания, целяща да накара хората да ползват стълбите вместо ескалатора. Единственият начин да убедиш хората да направят нещо трудно, е да го превърнеш в забавление.

Доста въздействаща кампания за освобождаване на политическите затворници в Бурма.

Една кампания, която вероятно сте виждали. Ако не се лъжа, това беше първата кампания, използваща youtube по този начин. После се появиха и други.

Ето и продължението.

И една последна реклама, която е особено впечатляваща заради използваната медиа. Страшно е трудно да направиш интерактивна реклама, когато става въпрос за телевизия. Там възможностите да включиш потребителя активно в комуникацията са почти нулеви. И все пак, Change Integrated са намерили начин да го направят за Skoda.

Ако не ви мързи, споделете какво ви харесва на вас 🙂

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.