общество

Би ли подарил нещо от себе си?

И тази Коледа ще ви писне от социални кампании, знам. Отвсякъде ще ви заливат послания за болни деца, за сираци, за хора в неравностойно положение, за изпращане на SMS-и и дарения по сметки. Все едно на Коледа магически се появяват всички тези хора в нужда, които не съществуват през останалата част от годината. И ако има нещо наистина тъжно в цялата предколедна истерия, за мен е в това, че за много от хората това е единственият начин – даренията. Няма адекватна социална и здравна политика, няма дългосрочен план за справяне с проблемите. Оправяме се на парче, кой както може, от ден за ден.

Ще ви досадя и аз по Коледа с молба за помощ, която също, за съжаление, е актуална целогодишно, не само по празниците. Но не става дума за пари, а за нещо лично ваше, истинска част от вас. Моля ви да дадете част от кръвта си.

Около 300 човека в България поддържат живота си благодарение на кръвопреливания на всеки 2-3 седмици. Просто са изтеглили късата клечка да се родят с рядко генетично заболяване – таласемия майор. Казано просто, това е болест, при която тялото не може да произвежда достатъчно здрави еритроцити. Не е заразна, потенциално води до тежки увреждания на целия организъм и (все още) не се лекува. Поддържащото лечение е с лекарства и редовни вливания на еротроцитна маса.

Можете да помогнете на някой от тези 300 човека. Подарете им част от себе си. Подарете им кръв.

За предимствата от кръводаряването можете да научите повече тук. Аз бих добавила и още нещо – ще се почувствате добре. Човек винаги се чувства добре, когато прави нещо смислено и хубаво.

А тук можете да се запознаете с човека, който ме провокира за този пост. Много ти се кефя, Насе. И ти стискам палци.

copyright: Атанас Китанов

copyright: Атанас Китанов

4 коментара за “Би ли подарил нещо от себе си?

  1. Pingback: 10 милиарда комари не може да грешат - Дари кръв!

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.