общество

Какво стана с Яна?

Изминаха повече от осем месеца, откакто в Борисовата градина беше намерено тялото на млада жена. Бита и удушена.

Няма да минавам отново през цялата трагедия, неадекватните коментари на част от медиите, опитващи се да втълпят усещането, че момичето едва ли не „си го е търсило” и последвалата он-лайн истерия в блоговете и социалните мрежи. Това беше един от най-отвратителните случаи през миналата година, който Дневник с право нарекоха „учебник за грешки”.

Като всяка друга история, и трагедията на Яна Кръстева постепенно излезе от фокуса на публичното внимание. Това е нормално, случват се много неща, случиха се и много други ужасни неща, които плашещо напомняха за случая с Яна.

По-важно е друго – тези случаи да не бъдат оставени да потънат нерешени и забравени. И ако има такова нещо като гражданско общество в България, то трябва да прави именно това – да изисква от разследващите и съдебните власти да си свършат работата. Защото сме си ги избрали – аз и вие, без значение за кого сте гласували и дали сте гласували. Всеки един пълнолетен гражданин на тази държава носи отговорност за това, което се случва в нея. Аз и вие сме отговорни за убийството на Яна Кръстева и за това, че все още не е открит виновникът за него. Аз и вие сме отговорни за това, че ставаме граждани, само когато се случи трагедия. После си плюем в пазвата и стискаме палци да не се случват повече такива неща.

Според Софийска градска прокуратура експертизата за убийството на Яна трябваше да е готова в края на март. Сега е април. Мъглата още не се е вдигнала, а времето минава. Хората забравят.

Трябва ли да се случи още една трагедия, за да си спомним? Колко пъти трябва да се повторят едни и същи грешки, за да започнем да виждаме причините, а не само последствията?

3 коментара за “Какво стана с Яна?

  1. дано… и дано да е скоро. Нещо много навътре го бях взела този случай, може би заради цялата помия, която се изля за момичето

  2. И аз съм взела навътре този случай, но осъзнавам, че трудно удържам да съм взела навътре много случаи за дълъг период от време. За мен е от значение не само помията, която се изля върху момичето (не че и това не е много важно, особено като направим и паралела с Маша Вирхов, с която бяхме и контакти във фейсбук), а и очевидно манипулираното разследване. Със съдействието на небезизвестния Карбовски се натопява един човек заради няколко косъма, които не е ясно дори кога са взети и чиято експертиза още не е готова. Обаче човекът събира бутилки из парковете, едва ли има фейсбук акаунт с приятели, които да го защитят, а пари със сигурност няма. Колко му е да бъде измислен и негов съучастник „циганин“… За сметка на това, човекът, за когото беше категорично доказано, че е правил секс с нея същата нощ, го пуснаха, пак със съдействието на Карбовски. Ами тогава защо има полиция, следствие, съд и т.н., а няма само Карбовски?

коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.