между другото

5 неща за здравето

Embed from Getty Images

 

Поемам щафетата от Sabina.

Твърде много съм се занимавала със здравето си и ми е трудно да гледам на него по същия начин,  както преди. Това си има и добри страни, естествено. Сега ценя всеки момент, в който здравословното ми състояние е наред и се чувствам ОК. Преди приемах тези моменти за даденост.

Накратко, стремя се да правя това:

1. Яко профилактика – веднъж годишно преглед при специалисти, в моя случай освен задължителния гинеколог има гастроентеролог, невролог и нефролог. И пълна кръвна картина + още няколко показателя.

2. Спорт – преди беше плуване, в момента е гимнастика по половин час всяка сутрин. Понякога и малко йога вечер. Ходенето пеш се подразбира.

3. Ям всичко, което ми се яде. Просто гледам да не прекалявам. Организмът ми явно сам избягва джънк-а: във вериги за бързо хранене влизам средно 0.5 пъти на година, не обичам нищо от пакетираните хрупанки, освен ядки. Но шоколад мога да ям в стресиращи (за околните) количества.

4. Обръщам си внимание. Ако се появи какъвто и да е проблем, не чакам да стане супер сериозно, преди да отида на лекар. И обикновено търся две мнения. Понякога пия добавки – основно за имунната система.

5. И не забравям, че здравето е 99% психика. Там май влагам най-много енергия, и най-много се връща 😉

 

Ще ми е интересно да чуя по темата Ясмина, Киприн и Марфиета, стига да имат желание 🙂

 

Един коментар за “5 неща за здравето

коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.