общество

Убийте ги с камъни

снимка: sxc.hu

Те са проститутки. Те живеят извън моралните закони на обществото.

Те са наркоманки. Те са на дъното на социалната система.

Те са ХИВ-позитивни. Заради горните два реда.

В името на общественото благо те трябва да бъдат посочени с пръст, жигосани, разпънати на кръст, запалени на клада и убити с камъни.

Преди дни в Гърция бяха задържани няколко проституиращи жени, за които е установено, че са ХИВ-позитивни. Снимките им са разпратени до медиите и публикувани, включително и в няколко български медии. Любезното обяснение е, че това се прави „в интерес на общественото здраве”.

А дали в интерес на общественото здраве ще публикуват и снимките на клиентите на тези жени, които сега масово се изследват за ХИВ? Може да публикуват и снимки на жените и децата им, които също може да са заразени? Нали и това е в интерес на общественото здраве?

Едва ли. Нарушаването на основни човешки права „в интерес на общественото здраве” се прави предимно за малцинствени групи, които са силно стигматизирани и уязвими.

Винаги има начин да бъдеш полезен на обществото, без да нарушаваш човешки права. Властите и медиите в Гърция можеха да дадат статистика за процента на болни проституиращи жени. Можеха да кажат, че са открити обезпокоително много жени, носители на вируса. Можеха да съобщят районите, в които са работели. Ако го бяха направили по този начин, вероятно броят мъже, които сега панически се тестват за СПИН, щеше да е още по-голям.

Но винаги е по-лесно и по-интересно просто да извадиш снимки и да посочиш „сеещите зараза”. Чумавите. Без дори да е напълно ясно дали самите те са били запознати със здравния си статус. На тях не се гледа като на потърпевши от болестта, а като на престъпници. Дали щеше да е така, ако не се занимаваха с проституция, а с бродиране на гоблени?

Малко отклонение, ама е свързано с темата. Обикновено за секс са нужни (поне) двама души. Предполага се, че и двамата са пълнолетни и донякъде наясно какво правят и какви рискове за здравето им съществуват. Всеки един от тях носи отговорност за собственото си здраве. Всеки един човек носи отговорност за това какво прави, с кого го прави и как го прави.

Ако по собствено желание правиш секс без презерватив и се окажеш заразен с ХИВ, ти си отговорен за това. Отговорен, не виновен. Ако някой трябва да се грижи за твоето здраве, това си ти. Но пък е толкова по-лесно да посочиш някого с пръст, да посочиш „чумавите”, които да поемат непосилното бреме на отговорността, нали?

Ако властите в Гърция и не само действително искат да действат в „интерес на общественото здраве”, могат да засилят мерките по превенция на ХИВ и СПИН. Световните фондове наливат достатъчно пари за това. Могат да следят и контролират по-добре здравния статус на проституиращите жени. Могат да се погрижат за здравната култура на обществото. Могат да направят хиляди неща, различни от публикуване на снимки.

Един коментар за “Убийте ги с камъни

  1. Винаги съм смятала, че неморалните са не самите проститутки, а техните клиенти. Проститутките рядко водят този начин на живот по свой собствен избор, докато клиентите отиват там с пълно съзнание какво правят.

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.