общество

Убийте ги с камъни

снимка: sxc.hu

Те са проститутки. Те живеят извън моралните закони на обществото.

Те са наркоманки. Те са на дъното на социалната система.

Те са ХИВ-позитивни. Заради горните два реда.

В името на общественото благо те трябва да бъдат посочени с пръст, жигосани, разпънати на кръст, запалени на клада и убити с камъни.

Преди дни в Гърция бяха задържани няколко проституиращи жени, за които е установено, че са ХИВ-позитивни. Снимките им са разпратени до медиите и публикувани, включително и в няколко български медии. Любезното обяснение е, че това се прави „в интерес на общественото здраве”.

А дали в интерес на общественото здраве ще публикуват и снимките на клиентите на тези жени, които сега масово се изследват за ХИВ? Може да публикуват и снимки на жените и децата им, които също може да са заразени? Нали и това е в интерес на общественото здраве?

Едва ли. Нарушаването на основни човешки права „в интерес на общественото здраве” се прави предимно за малцинствени групи, които са силно стигматизирани и уязвими.

Винаги има начин да бъдеш полезен на обществото, без да нарушаваш човешки права. Властите и медиите в Гърция можеха да дадат статистика за процента на болни проституиращи жени. Можеха да кажат, че са открити обезпокоително много жени, носители на вируса. Можеха да съобщят районите, в които са работели. Ако го бяха направили по този начин, вероятно броят мъже, които сега панически се тестват за СПИН, щеше да е още по-голям.

Но винаги е по-лесно и по-интересно просто да извадиш снимки и да посочиш „сеещите зараза”. Чумавите. Без дори да е напълно ясно дали самите те са били запознати със здравния си статус. На тях не се гледа като на потърпевши от болестта, а като на престъпници. Дали щеше да е така, ако не се занимаваха с проституция, а с бродиране на гоблени?

Малко отклонение, ама е свързано с темата. Обикновено за секс са нужни (поне) двама души. Предполага се, че и двамата са пълнолетни и донякъде наясно какво правят и какви рискове за здравето им съществуват. Всеки един от тях носи отговорност за собственото си здраве. Всеки един човек носи отговорност за това какво прави, с кого го прави и как го прави.

Ако по собствено желание правиш секс без презерватив и се окажеш заразен с ХИВ, ти си отговорен за това. Отговорен, не виновен. Ако някой трябва да се грижи за твоето здраве, това си ти. Но пък е толкова по-лесно да посочиш някого с пръст, да посочиш „чумавите”, които да поемат непосилното бреме на отговорността, нали?

Ако властите в Гърция и не само действително искат да действат в „интерес на общественото здраве”, могат да засилят мерките по превенция на ХИВ и СПИН. Световните фондове наливат достатъчно пари за това. Могат да следят и контролират по-добре здравния статус на проституиращите жени. Могат да се погрижат за здравната култура на обществото. Могат да направят хиляди неща, различни от публикуване на снимки.

Реклами

Един коментар за “Убийте ги с камъни

  1. Винаги съм смятала, че неморалните са не самите проститутки, а техните клиенти. Проститутките рядко водят този начин на живот по свой собствен избор, докато клиентите отиват там с пълно съзнание какво правят.

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.