маркетинг и реклама / общество

Скок от ръба на разума

Вероятно най-обсъжданата в социалните мрежи тема снощи беше скокът на Феликс Баумгартнер от невероятните 39 километра височина. След първия опит на 9 октомври, когато мисията беше прекратена поради неблагоприятни атмосферни условия, на 14 октомври той успя да скочи от „ръба на космоса” и се приземи успешно след близо 10-минутен полет към земята.

източник: redbullstratos.com

Скокът на Феликс безспорно е постижение, което ще остане в историята – с него той става първият човек, скочил от такава височина; осъществил е първият полет с балон на тази височина; и първият човек, преминал звуковата бариера без самолет. Потвърдената максимална скорост, която е достигнал по време на свободното падане, е 1342 км/ч.

За мнозина цялата мисия е лудост, подлагаща на риск живота на човешко същество. За други Феликс е герой, който дава нови измерения на човешките възможности. Организаторите на мисията се надяват постижението на Баумгартнер да е източник на ценна информация, която да подпомогне развитието на авиацията и астронавтиката.

Както и да възприема човек мисията, безспорно е, че тя ще остави отпечатък в човешката история. Безспорно е и това, че тя е една чудесно планирана, организирана и осъществена рекламна кампания.

Подготовката за Red Bull Stratos Mission отнема цели 7 години, през които се събира екип от експерти, правят се тестове, изчисления и тренировки. За първи път е произведен скафандър за неправителствена мисия. Феликс усилено се подготвя да счупи няколко световни рекорда. И да остане жив, междувременно.

източник: notcot.com

Red Bull Stratos е чудесен пример за един не толкова често (и не особено успешно) използван похват в маркетинга – създаването на кауза. Каузата може да бъде обвързана с определена група хора (примерно – болни от определено заболяване; малцинство; привърженици на определено поведение), а може и да направи опит да бъде общочовешка.

На прима виста се сещам за две такива кампании, които се опитват да говорят глобално. Общото с кампанията на Red Bull е това, че застават зад общочовешка кауза. Едната е Real Beauty на Dove – в подкрепа на истинската, естествената човешка красота, а другата е Unhate на Benetton, отричаща омразата в типичния за тях провокативен стил.

Заявката на Red Bull обаче е определено висока – да те направят съпричастен към човешки рекорд, да се почувстваш горд от невероятните възможности на човека. Общочовешките каузи са точно такива – те са разбираеми, без значение в коя точка на планетата се намирате. И винаги, винаги са по-големи от бранда и от базисните му предимства. На хората, прекарали няколко часа пред екраните снощи не им пука, че Red Bull освежава и тонизира тялото и ума, (или че „дава крила”). Те искат да видят дали един човек ще успее да направи нещо, което никой никога не е успявал да направи.

За осъществаването на подобна кампания със сигурност са нужни много пари (на няколко места мернах сумата 50 милиона евро, но ако някой намери официална информация, ще съм му благодарна). Но е нужен и страшно много кураж – не говоря за куража на Феликс, на него мога само да му се възхищавам. Иска се кураж да направиш кампания, каквато никой не е правил до сега, вместо да разчиташ на традиционните канали и послания, защото с тях си спокоен. Иска се смелост да инвестираш в нещо, което крие сериозни рискове за неуспех, дори за трагичен завършек. Коментарите днес щяха да са съвсем различни, ако се беше случило най-лошото. Искат се топки, за да направиш нещо толкова голямо, че да те гледа наживо половината свят, притежаващ компютър с интернет връзка (другата половина ще гледа скока днес на запис).

И не, не се опитвам да правя реклама на Red Bull. Те направиха, каквото можаха по въпроса. Иска ми се повече брандове да застават зад каузи, по възможност и по-смислени от тази. Защото имат възможността, имат и парите. Обикновено не им стига куражът.

източник: notcot.com

 

ПП 16.10. А някои не закъсняха да използват правилния момент за реклама 🙂

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.