общество

Не ми е смешно

305060_10151219548980843_725513479_n

Едва ли има нужда да преразказвам какво се случи вчера. Със сигурност вече сте гледали видео от националната конференция на ДПС и ако не се случи нещо още по-фрапиращо в близките дни, темата ще бъде дъвкана доста време.

Със сигурност сте засекли и някой от колажите, които моментално се появиха във facebook, споделяни на всяка втора стена. Доган като герой от Матрицата. Доган, държащ статуетка на Оскарите. Доган с реплика към нападателя си.

Наясно съм, че подобни колажи се появяват винаги след важно събитие, особено политическо. И че са начин хората да изразят позиция, понякога и да освободят поне част от напрежението чрез хумор.

Само че на мен не ми е смешно. Ама никак.

Не ми е смешно да гледам кадри от опит за атентат, инсцениран или не. Не ми е смешно да виждам как един човек е насочил пистолет към главата на друг човек. Честно казано, въобще не ми пука дали случилото се е театър или реална ситуация. Може би не съм достатъчно политически ангажирана, а може би просто нито една от двете опции не ме кефи. На мен ми изглеждаше истинско. И личното ми мнение е, че събитията си бяха напълно реални, а театърът тепърва предстои.

408566_10151347230713830_849283239_n582756_10151347205588830_1743034311_n

Не ми е смешно, че на силно охранявана конференция в НДК е влязъл въоръжен човек. Ако лидер на политическа партия може да се окаже в подобна ситуация, за обикновения гражданин какво да говорим.

Не ми е смешно да гледам как една дузина мъже ритат в главата обезоръжен и затиснат на земята човек. Без и за момент да се опитвам да оправдая нападателя – не оправдавам и агресията, която последва след това. Със скандирания „Убийте го“ и мятащи се към трибуната делегати.

Не ми е смешно, когато според градския прокурор на София делегатите не трябва да бъдат подвеждани под отговорност. Щото, видите ли, ситуацията била много емоционална. В такъв момент реакциите със сигурност са страшно емоционални. Но това не ги прави законни. И ако ще го играем правова държава, всеки трябва да си носи последствията от това, което прави. Без значение дали е обикновен гражданин или делегат.

Не ми е смешно, че кадри от вчерашните събития обиколиха половината свят. Замисляли ли сте се какво означава това за България? Щото много скачаме, когато в някой кофти филм ползват българска песен или кръстят с българско име най-тъпия герой. Подронват ни авторитета и имиджа, нали? Е, помислете какво се случи с авторитета и имиджа на България след вчерашните кадри. След опит за атентат делегатите публично се опитват да линчуват нападателя. С шутове в главата. И после нека да си поговорим с Европейския съюз за напредъка на България в борбата с корупцията и за реформата в съдебната ни система.

За Шенген също може да си поговорим пак…ама след пет-десет години… А за еврофондовете може и направо да замълчим… но поне някои хора ще са спокойни, че за чалга няма да се дават европейски пари. Както и за каквото и да било друго.

Смешно, нали? Или не чак толкова?

6 коментара за “Не ми е смешно

 1. на мен пък ми е смешно, що ли пък не дойде някой на мен да ми опре пистолет в главата,а ? щото крушката си има опашка затова, който сее вятър жъне бурии, и въоръжения човек е влязал от там от където са му казали, друг неможа да влезе

 2. „Е, помислете какво се случи с авторитета и имиджа на България след вчерашните кадри.“ – прекалено строго съдиш . Ние не сме по различни от хората по света. А можем :)! И мисля също така, че хората по света вече не си спомнят. Ще си спомнят определени групи и хора, които ще търсят ползи.
  Аз се разграничавам от тези хора и не смятам, че те са България.

  • Аз не говорех тук за обикновените хора в чужбина – какво си мислят те, си е тяхна работа 🙂

   Вълнува ме какви ще са последствията за нас като член на ЕС, защото ми се струва, че последствия ще има. Особено в контекста на все още пресните драми покрай ВСС и предстоящото обсъждане на 7 март на включването на България и Румъния в Шенген. А отделно ЕС има един основен инструмент за въздействие и това са еврофондовете…

   Както и да е, дано да греша 🙂

   • Аз не мисля, че ще има някакви последствия. Дано да съм права :). Трябва да се замислим обаче, как е възможно заради един такъв човек, така наречения лидер на ДПС, да има последствия за нашата държава (защо няма последствия заради убитите деца по Велик ден, защо няма последствия за лекарските грешки, и т.н.) Разбираш ли?. А последствията трябва да бъдат: Коригиране на съдебната система; Намаляване на корупцията и схемите за такава; Да накара политиците да се замислят, че всичко има граници; и т.н.
    Мисля си също така, че трябва да заставаме по смело срещу мнението на другите дори и в такива моменти. Трябва да поставяме нашата гледна точка и да я отстояваме. Защото, както казах и по-рано те не се различават от нас. Държави в европейския съюз са извършвали много по потресаващи неща и не може да ни съдят, а да ни напътстват, как да не постъпваме като тях :). И т.н.

 3. Здравейте, Тошка! Поздравления! За мен Вие сте много сериозен и смел човек!Може би в днешно време ние имаме нужда точно от такива хора Още по- сериозно- от личности като Вас. Може би сте забелязала как личностите с убеждения, мнения и ясни позиции са на изчезване . Като че ли всички се носим по течениието .И сме заети предимно и единствено с физическото си оцеляване в нашата тъй бедна и нещастна България. Хората не са виновни за това, не са виновни Мисля, че и друго трябва да осъзнаем,че да престанем да се самонападаме, по-точно самообиждаме като народ и нация Приемам Ви като съмишленик- тази дума стана много важна за мен, почти ключова До скоро! Здраве и успех!

 4. Смешно или не то е факт в цялата страна и по света!В България всичко е толкова изкривено че един атентат може да стане пародия! Може дори скоро да се появи постановка в театъра с главна роля mrs. Dogan Anderson, и agent Ali Smit

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.