култура

Сара Кейн

Преди около месец, докато търсех нещо в интернет, попаднах на ревю за едно театрално представление. Казваше се Blasted, а авторът беше Sarah Kane. Няколкото реда, които прочетох, ми бяха достатъчни – за отрицателно време успях да открия всички нейни пиеси на английски и да ги запазя за момента, в който ще ми се чете нещо подобно.

И преди броени дни отворих Blasted и я прочетох за няколко часа. За два дни изгълтах „Phaedra’s Love”, “Cleansed”, “Crave”и “4.48 Psychosis”- всичко, което някога е писала. Открих и един късометражен филм, чийто сценарий е неин – Skin.

Отдавна не се бях зарибявала толкова силно по автор. Особено пък автор на пиеси. Сара Кейн е брутална – това беше първата ми асоциация, когато приключих Blasted. Брутален текст. Циничен, агресивен, описващ насилие, изкупителна любов, изнасилване, канибализъм…

Опитвах се да си обясня кое ми харесва толкова във всичките й текстове – и може би е това, че винаги успява да те докара почти до ръба, до границата на търпимост и приемане. Да те провокира. Да те шамароса. Да те обърне отвътре навън, говорейки за секс, насилие, отчаяние, любов, болка, смърт.

Родена е на 3 февруари 1971 в Англия. Първата си пиеса (Blasted) написва на 23 години, а  поставянето й в Royal Court Theatre предизвиква истински театрален скандал.  Заради тази постановка е наречена „сърдитото дете” на английския театър. Предричат й блестяща кариера, следващите й пиеси се играят из цяла Европа и Америка. Поставяна е два пъти и в България – „Копнеж” (Crave) през 2001 в НАТФИЗ и „Психоза 4.48” (4.48 Psychosis) през 2005 в Сфумато.

Творческата й кариера обаче е кратка. На 20 февруари 1999, малко след като е навършила 28 години, Сара Кейн се самоубива в болницата, където се е лекувала от клинична депресия. В тази светлина е почти кошмарно колко автобиографично звучи последната й пиеса – 4.48 Psychosis, приличаща повече на поезия, отколкото на драматургичен текст.

Вероятно вече е станало ясно колко съм потънала в темата… без ни най-малко да ми се излиза от нея. За да бъде филмът пълен, се оказа, че тези дни излиза и сборник със събраните пиеси на Сара Кейн на български. Книгата е от издателство „Алтера”, в превод на Владимир Левчев. Ще се купува при първа възможност.

А в пристъп на лудост реших, че не ми е достатъчно само да чета пиесите, искам и да ги видя на сцена. Затова на 2 април ще летя до Лондон, за да гледам 4.48 Psychosis в The London Theatre. Това ще е най-скъпият театър в живота ми… но в крайна сметка – наистина искам да го направя 🙂

**********************************************************************************

Ако ви е станало интересно, можете да разгледате малко линкове за нея: в wikipedia, в in-yer-face-theatre, тук е късометражният филм Skin и малко инфо за двете постановки в България.

5 коментара за “Сара Кейн

 1. Доверявам Ви се , Тошка, не съм чела тази авторка Поздравления за добрите теми, които поставяте и за хубавия Ви изказ! Много бих искала да чуя Вашето мнение за моя скромен текст. Бъдете така добра, надникнете в блога bestsellerworld.wordpress.com Ще Ви бъда благодарна , ако отделите време за мен . Моето уважение!

 2. Тош, книгата май е излязла ноември миналата година.
  А твоят пост ми събуди любопитството на максимум.
  Благородна завист за театъра 🙂

  • Напълно е възможно 🙂 Но публично се проговори за нея преди десетина дни, затова и тогава разбрах 😉

   Ще споделям впечатления след театъра, вече нямам търпение 🙂 А силно се надявам и издаването на сборника да провокира някоя постановка на родна земя 😉

 3. Психоза 4.48 в сфумато от 2005 е една от най-впечатляващите постановки, които съм гледала на бг сцена. дълго след това не можех да отида на театър, просто нищо не ми се виждаше достатъчно достойно за гледане след психозата. благодаря, че ми припомни. аз пък през нея открих иво димчев, страхотенннн!!!!

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.