култура

От Ню Орлиънс до България

Карнавални костюми, джаз и много, много много настроение. Това предстои да се случи съвсем скоро в няколко града в България – когато карнавалът Марди Гра ще дойде директно от Ню Орлиънс със страхотна фотоизложба, документален филм .и концерти на живо.

169

фотограф: Блага Димитрова

Марди Гра се случва вече повече от век в много страни по света, но може би е най-популярен с пищното празненство по улиците на Ню Орлиънс. Името му идва от френски и означава „Изобилен вторник“ – последният ден преди постите, в който се яде богата и обилна храна. За повече от три седмици улиците на града се изпълват с платформи с маскирани хора, от които към публиката летят традиционните шарени огърлици; отвсякъде се чува джаз, приготвя се вкусна храна, а всеки желаещ може да се включи в карнавала. Някои от жителите на Ню Орлиънс се подготвят за празненството през цялата година, шиейки на ръка своя уникален карнавален костюм, а за музикантите това е времето, в което имат най-голямата сцена – улицата.

фотограф: Блага Димитрова

фотограф: Блага Димитрова

Тази година кулминацията на карнавала в Ню Орлиънс беше на12 февруари, а началото на събитията в България е днес, 15 март. Днес се открива изложбата на фотографката Блага Димитрова, която е и организатор на събитията в страната. Можете да разгледате над 60 фотографии от зрелищното празненство между 15 и 31 март на Моста на влюбените, НДК.

фотограф: Блага Димитрова

фотограф: Блага Димитрова

От 23 до 28 март ще започне турне на автентичната брас формация от Ню Орлиънс Paulin Brothers в пет български града, съпроводени от прожекции на документален филм и изложба на фотографии, а атмосферата на карнавала ще бъде пресъздавана от актьори, облечени в типичните цветове и костюми.

фотограф: Блага Димитрова

фотограф: Блага Димитрова

Проектът „Истински истории от Марди Гра“ е част от инициативата „Без Граници“, зад която стоят Блага Димитрова (фотограф) и Димитър Димитров (джаз музикант). Вече трета година чрез изложби, филми и концерти те представят интересни истории от живота на български музиканти в чужбина; портрети на хора и места, свързани с класическата и джаз музика.

Пълната програма на събитията можете да видите тук. 

537533_10151449767353819_565662745_n

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.