общество

Кожата, в която не живея

Питали ли сте се някога какво ли би било, ако сте се родили от другия пол? Как бихте се чувствали в кожата на мъж, ако сте жена? Какво е усещането да си в тяло на жена, но със съзнание на мъж?

Вече има как да разберете, без да си сменяте пола. Експериментът с „Машината да бъдеш друг“ позволява на участниците да усетят себе си в чуждо тяло. Така нареченият Gender Swap (не точно, но нещо като „размяна на пола“) използва технологията Oculus Rift – това са онези „очила“, създадени за още по-вълнуващо и дълбоко изживяване при компютърните игри. „Очилата“ всъщност са виртуални дисплеи, съчетани със сензори, които следят движението на главата. По този начин можете да се потопите напълно в дадена виртуална реалност, като мозъкът ви ще усеща всяко ваше движение като абсолютно истинско.

Макар технологията Oculus Rift да е създадена за игри, приложението й далеч няма да спре до там. Предричат й страхотно бъдеще в киното, науката, автомобилната индустрия, военните технологии и НАСА. Експериментът Gender Swap пък показва как технологията може да помогне за по-доброто разбиране на половата идентичност, интимността, различията между половете и толерантността.

В експеримента участват двама човека, като всеки от тях носи Oculus Rift, съчетан с камера, която снима от субективна гледна точка (все едно през очите на човек). За да бъде опитът успешен, и двамата  трябва да извършват абсолютно еднакви движения в максимален синхрон. И всеки от тях ще вижда това, което по принцип би трябвало да вижда другият. Почти си представям какъв хаос и объркване настава в главата на човек, когато съзнанието му казва едно, а очите – съвсем друго.

Експериментът е не просто любопитен, а изключително стойностен. Представете си колко полезен би бил подобен опит, ако можете да „влезете“ в тялото на човек с физически недъг, примерно. И колко това би помогнало да разбираме по-добре другите…

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.