култура

Вечеря, каквато не сте виждали

Във всеки един смисъл. Включително и в буквалния – няма да я видите. Защото през цялото време ще бъдете с превръзка на очите, а за невероятното пътешествие през храната ще трябва да се доверите на ръцете, носа и небцето си.

„Вечеря на тъмно“ е истинско кулинарно приключение, което може да ви се случи само в ресторант Talents. Организира се от близо година, като зад идеята стои и кауза – подкрепа на фондация „Очи на четири лапи“, която се занимава с обучение на кучета-водачи за слепи хора. След като сте изкарали час-два без да използвате сетивото, на което толкова сме свикнали да разчитаме, може би ще успеете да влезете в кожата на незрящ човек. И ако искате, можете да оставите своето дарение в специалното куче-касичка на входа на залата.

Освен кулинарно, изживяването до голяма степен си е и социален експеримент. Да общувате с хората, с които сте дошли, без да ги виждате. Да не поглеждате през 5 минути към екрана на мобилния си телефон. Да се доверите на персонала, които ще ви упътват стъпка по стъпка както през залата, така и през различните блюда и напитки. А в края на вечерта, когато получите най-после менюто, да видите дали имате талант за дегустатор и колко от ястията сте успели да познаете.

Извън конкретната инициатива, ресторант Talents сам по себе си е интересен. Както подсказва и името, той е създаден с идеята да даде поле за действие на истински кулинарни таланти – и е първият висококласен ресторант в Източна Европа, управляван от студенти. Ресторантът е част от кулинарна академия HRC, занимаваща се с подготовката на професионалисти в кулинарното изкуство. И най-важното – той е място, където можете да опитате нещо различно и много, много вкусно. Поднесено качествено от приветлив и адекватен персонал.

Признавам си, аз лично разпознах доста малка част от ястията…  (коментар „май има нещо рибно“ не се брои за разпознаване на специално приготвените скариди 🙂 ). Като цяло усещането беше „По дяволите, това е страшно вкусно и много ми напомня на нещо, но на какво?“. Най-добре се справих с десертите, вероятно заради дългогодишния опит с ядене на всичко сладко 🙂 И вече нямам търпение за следващата вечер в Talents, когато ще мога да опитам и нещата от стандартното им меню.

Talents е на Петър Берон 9. Повече за „вечеря на тъмно“ и всичко останало, което предлага ресторантът, има тук. 

IMG_20141021_155318

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.