общество

Онези 4-ма души, които ще умрат на Марс

В началото на 2013 година, мисия Mars One започна да набира кандидати. Търсеха се хората, които са готови да заминат на първата човешка експедиция до червената планета, за да създадат там колония.

Две години по-късно е готова първоначалната селекция от кандидати. От над 200 000 човека, изявили желание да напуснат Земята завинаги (вдигнете ръка), са избрани 660, които може и да получат този шанс. Що за човек трябва да си, за да поискаш да тръгнеш на подобно пътешествие, без да знаеш какво те очаква и без обратен билет?

Във видеото може да видите причините на трима от тях.

От избраните до момента кандидати ще останат 6 екипа с по 4 човека. Един от екипите ще бъде избран да излети през 2024 година. Ако всичко е наред, след още 2 години ще го последва и втори екип.

Защото темата е важна за всички, намерението на организаторите е финалната селекция за екипажа да се прави от всички. След няколко години ни очаква голямото гладиаторско гласуване – кой да остане тук и кой да замине, без път назад.

Подобна мисия е от огромно (да не кажа космическо) значение за цялото човечество. И хората, които ще станат част от нея, биха влезли в историята завинаги. Те със сигурност го знаят. Жената от Ирак от видеото с усмивка каза, че дали тук или на Марс, тя така или иначе ще умре – като всички нас. Защо тогава да не посвети живота си на нещо наистина голямо? В крайна сметка точно така изглежда животът на който и да е човек – пътешествие с много неизвестни и без опция за връщане назад.

И все пак… изглежда чиста лудост да се откажеш от толкова много неща. Дори и секса, по дяволите! Много са въпросителните какво ще се случи с хората, ако въобще успеят да кацнат успешно – различната гравитация ще доведе до мускулни и костни проблеми, радиацията ще усили многократно риска от рак. А не ми се мисли какво могат да направят с хората продължителната социална изолация, живеенето в ограничено пространство и постоянното наблюдение – не за ограничен период от време, до живот. Мисията до Марс може да изглежда като мечта, но и като кошмарен затвор, от който няма шанс за измъкване…

Mars One има потенциала да промени съдбата на цялото човечество. Със сигурност е нужна смелост да участваш в това. Нужна ли е и лудост? Вероятно… Но дали е възможно да направиш нещо, което може да промени съдбата на цялото човечество, ако не си малко луд? Едва ли.

 

copyright: mars-one.com

copyright: mars-one.com

 

 

3 коментара за “Онези 4-ма души, които ще умрат на Марс

  1. На мен ми задаваха същите въпроси и доста ми се смяха, когато казах веднъж, пред хора, че искам да бъда част от нещо подобно. За мое съжаление, ми става лошо дори в кола. 🙂

  2. Смъртта е събуждане от съня, наречен живот. След това приключението започва отново. Тези четиримата просто са го разбрали 😉

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.