маркетинг и реклама

Нещо ново, нещо старо, нещо назаем

В сряда се случи първият по рода си форум за иновации – Innovation Explorer, организиран от Капитал и Innovation Starter. Обявеният списък с лектори беше дълъг и интригуващ, а гладът за подобен род събития си пролича с разграбването на билетите далеч преди датата на събитието.

Заедно с познатите и очаквани лица на форума имаше и абсолютно нови и вдъхновяващи лектори.  Антони Христов, Арт директор в Пиксар, говори за това колко е важно да бъде създадена творческа и отворена за нови идеи среда, в която младите хора да могат да се развихрят. Подкрепи думите си със снимки от офиса на Пиксар, разполагащ с басейн, бар и зала за игри, а всяко индивидуално работно място е с дизайн, който да вдъхновява човека в него (джунгла, китайски квартал, ресторант…). По думите му хората не знаят как да подхранват ентусиазма, но са много добри в това да го убиват. И всеки, който иска да бъде успешен в управлението на творчески екип, трябва да умее да създава подкрепяща и вдъхновяваща среда, останалото ще дойде като следствие. Заради снимките и шегите с бара в офиса, имаше въпрос от публиката дали най-известните анимационни филми са били създадени с алкохолно вдъхновение. Отговорът беше: „No, we smoke a lot of pot, too“.

Лично за мен най-интересна беше лекцията (и последвалият уоркшоп) на Erez Tsalik от Systematic Inventive Thinking. Компанията им е разработила 5 техники, с които да създават иновативни продукти, услуги и процеси. На форума представиха един от тях – Innovation through subtraction. (Съвсем накратко – иновация чрез премахване на съществен елемент от съществуващ продукт и намирането на нова потребност, която да задоволява. Представете си Amazon – книжарница без книжарница и книги, или Uber – такси без call center, коли и шофьори).

erez tsalik, SIT

erez tsalik, SIT

Не можах да се откъсна от асоциациите с Reverse Engineering, където също се следва подобно обратно анализиране на процеси и компоненти, макар и с различна цел. И колкото и да съм скептична по отношение на универсални инструменти, методът действително е интересен и със сигурност си струва изследването – дори и за да ти даде нова перспектива, да помогне да излезеш от неосъзнаваните „фиксации“, в които всички сме закотвени. Един от интересните примери в това отношение беше как и до ден днешен представата ни за телевизор е правоъгълник с копчета в долния десен край. Реалната причина преди години да са произвеждани така (прегряване, което налага всички важни елементи да са в долния край), вече не съществува. Но представата е останала в главите ни и не се знае колко години ще минат, преди да бъде заменена от нещо друго.

творим 🙂

Единственото нещо, което остави леко горчив вкус в устата след края на форума, беше потресаващото визуално и техническо ниво на част от презентациите. Не разбирам как е възможно да участваш като лектор във форум за иновации и да не си направиш труда презентацията ти да бъде… ми, от този век… в който Power Point трябва да умре.

Поздравления за организаторите за чудесната инициатива. Ще е страхотно, ако я има и следващата година.

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.