общество

TEDxMladostWomen или когато жените имат какво да кажат

Знаете ли какво е TED? Аз разбрах преди няколко години, когато за първи път видях тази лекция. Хареса ми е меко казано – оттгогава съм я гледала поне още 17 пъти 🙂 В едно изречение – TED е световна конференция, създадена, за да могат хората да споделят идеи със стойност. Каквито и да е идеи, важното е да дават нещо на тези, които ги чуят. Повече за TED можете да прочетете тук.

Тези конференции се случват в цял свят и могат да бъдат на различни теми. От три години във Вашингтон започва да се прави и TEDxWomen, като в този формат събитието вече се провежда на 6 континента на повече от 50 езика. От тази година TEDxWomen е и в България и се нарича TEDxMladostWomen (защо е нужно това „младост” в името са си казали организаторите).

На 1 декември в зала 9 на кино Арена Младост се бяха събрали 120 човека. Не само жени, естествено. Форматът далеч не ограничава лекторите и участниците по отношение на пол. В голяма част от страните организаторите са мъже, като всъщност може да се включи всеки, който има какво да каже (или да чуе) по темата. Темата на събитието беше “The Space Between”, разделено на две части – „каузите” и „успехът”, всяка с по три лектора.

155478_388100867934231_753142141_n

фотограф: Георги Казаков

Няма да разказвам в подробности кой лектор за какво е говорил – ще имате възможност да видите видео с презентацията на всеки един. По-скоро ми се иска да споделя собствените си впечатления от събитието. То и няма как да имам други впечатления освен моите 🙂

Винаги е хубаво да се почувстваш част от нещо наистина голямо и вдъхновяващо. В моя случай това започна още от разговорите с организаторите – усеща се, когато някой прави нещо с желание и ентусиазъм, когато влага цялата си енергия и сили, за да се случи по най-добрия възможен начин. Мотивацията е заразителна.

Познавах част от лекторите виртуално, други не. И макар да бях прочела по нещо за всеки един от тях, пак не бях подготвена за това, което видях в събота. Дори без да става въпрос за отделните каузи или успехи – толкова е хубаво да видиш хора, които влагат сърце в това, което правят. Истински, живи хора, които може и да не са най-опитните оратори, но те карат да ги слушаш със затаен дъх. Защото са искрени. Защото вярват във всяка дума, която казват. Защото имат какво да ти кажат.

577978_388102241267427_1806500188_n

фотограф: Георги Казаков

30940_388100917934226_1499775074_n

фотограф: Георги Казаков

С много хора се запознах в почивките. Не знам колко адекватно съм се държала, адреналинът наистина ми беше в повечко 🙂 , но за пореден път се убедих в нещо, в което вярвам силно. Когато си искрен с хората, те ти отвръщат със същото. И напук на личните ми страхове, предразсъдъци и комплекси – няма по-добра защита от искреността.

Благодаря, на всички. Беше изживяване – истинско, вълнуващо, зареждащо.

3 коментара за “TEDxMladostWomen или когато жените имат какво да кажат

  1. Pingback: За година, пълна с идеи | TEDx Mladost Women

коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.