общество

Някой ден

Някой ден ще има ваксина за СПИН – за съвременната чума, която от откриването си през 1981 година до сега е взела над 25 млн. жертви. И до ден днешен все още не съществува лечение, което да има категорични прогнози за успех. Всъщност лекарства, които убиват вируса, се измислят непрекъснато. Лошото е, че заедно с вируса биха убили и този, който го носи.

Някой ден ще има ваксина за хепатит С – също наскоро открито заболяване, за което е разработен лабораторен тест едва през 1990 година. За тези двадесет и няколко години по света са открити над 170 млн. болни, 150 хиляди от които са в България. Ако се чудите защо са толкова много (заразените с ХИВ у нас за сравнение са около 2 000) – защото все още слуховете са повече от фактите. Защото все още се вярва, че хепатит С се случва само на венозни наркомани, докато реално може да се заразите при козметик и зъболекар. И защото няма симптоми, а профилактични прегледи се правят изключително рядко.

Някой ден ще има ваксина и за всички видове рак. Едва ли има нужда от обяснения какво представлява тази болест – всеки познава някого, минал през този ад. Колегата от другата стая, съседката от 3-тия етаж, детенцето на онова приятелско семейство, с което миналото лято ходихте заедно на море. Ракът не е претенциозен – към възраст, пол, религия, социален статус. Ракът е амбициозен – годишно прибира по 7,6 млн. човека.

Някой ден тези болести няма да ги има. Някой ден ще прочетете в интернет и ще чуете в новините по телевизията, че ваксина е изобретена, и хората ще искат да предпазят себе си и децата си. Защото алтернативата да си болен от СПИН, хепатит С или рак е страшна. И макар да не е сигурно, че в живота си точно ти ще се срещнеш с някоя от тези болести, по всяка вероятност би застраховал себе си и децата си.

Двегодишата Rahima Banu, последната заболяла от щама Variola major copyright: wikipedia.org

Двегодишата Rahima Banu, последната заболяла от щама Variola major
copyright: wikipedia.org

Някой ден тези болести няма да ги има, както днес няма едра шарка. Знаете ли историята на вариолата? Първите писмени сведения за нея са от 1550 г.пр.н.е., като в някои религии по света дори съществуват божества, които я олицетворяват. В края на 18-и век вариолата убива около 400 000 европейци годишно и е една от основните причини за възникването на слепота. Над 80% от заразените с нея деца умират. През 20 век едрата шарка е поразила фатално между 300 и 500 млн. души. Няма по-страшна война от тази. (За сравнение – предполага се, че загиналите през Втората световна война са около 30-35 млн. души).

През 1967 година Световната здравна организация започва мащабна десетгодишна кампания по ваксинация в цял свят. В резултат на ваксинирането през 1980 година официално е обявено, че вариолата е изкоренена в световен мащаб. Един от най-големите врагове на човечеството, истински масов убиец, вече го няма. Защото има ваксина.

Много е трудно човек да повярва, че една ваксина е нужна, когато не вижда реалния риск или опасност от заболяването. Те са някъде там, в сферата на вероятностите. Може да се случат, може и да ни се разминат. От едната страна е вероятността от евентуално заразяване, от другата е вероятността от евентуални странични ефекти от ваксината. Които също звучат страшно, колкото и да са редки. Едва ли за някой ще е успокояващо, че нещо се случва в 0,1% от случаите, ако точно той е в този процент.

И между тези две вероятности – да се разболееш от нещо страшно някъде там в далечното бъдеще или да получиш някакви странични ефекти, но сега… хората избират да се страхуват повече от това, което е по-близко във времето. И затова – по-страшно…

Ще ви издам една тайна – лекарствата са несъвършени. Ваксините също. Както и всичко, изобретено от човека. Когато аз започвах да се лекувам за хепатит С, трябваше да подпиша информирано съгласие. И аз се подписах под 4 страници със странични реакции, включващи кръвни съсиреци в белите дробове, тежка алергична реакция, диабет, кома, загуба на зрението или слуха, инфаркт на миокарда, мозъчен кръвоизлив, пептична язва, чернодробна недостатъчност, тумор в черния дроб, халюцинации, психотични нарушения, депресия, суицидални мисли и действия, автоимунни заболявания, синдром на Хашимото, синдром на Стивън-Джонсън, лупус, ревматоиден артрит, апластична анемия… Защото в такъв момент си готов на всичко, за да се излекуваш. Гледната точка е друга – излязъл си от перспективата на вероятностите и си нагазил дълбоко в реалността. Ако някой ден имам деца, и бъде измислена ваксина за хепатит С, те ще бъдат ваксинирани. Без значение какви са евентуалните странични ефекти от тази ваксина. Аз знам какви са реалните странични ефекти от това да си болен и да се опитваш да се излекуваш.

Много от хората са изчели тонове информация (писана и публикувана неясно от кого в интернет) за това какво може да причини една ваксина. Колко са обаче доказаните случаи на причинно-следствена връзка между ваксиниране и увреждане е друг въпрос. В такъв момент е важно човек да може да направи преценка за реалния риск при ваксиниране и неваксиниране. Защото риск винаги има, въпросът е колко е голям. Може да ви звучи невероятно, но е възможно дете да загине след употреба на аспирин – ако има „шанса” да развие синдрома на Рей. Както е възможно и така любимият на всички парацетамол (който се съдържа в повечето разтворими прахчета, които си купувате от аптеката като настинете) да причини чернодробна кома, чернодробна недостатъчност и смърт. Особено ако изпиете няколко повече или пък го комбинирате с алкохол.

Ваксините също са несъвършени. Но са най-доброто, което имаме за момента. И въпросът не е дали да ги има или не, а как да бъдат непрекъснато подобрявани. Как да се следи за наличието на странични ефекти, как да бъдат контролирани, какви мерки да се вземат в случай на появата им. Винаги ще има случаи, в които ваксините ще се приемат по-добре от организма на едни хора и по-зле от други. Както всеки друг продукт на медицината, създаден от човека.

Ако някой е решил да не ваксинира детето си, ще намери начин да го направи, макар ваксинацията в България да е задължителна. Подобни практики има отдавна, и ще си проличат в момента, в който се натрупат достатъчно на брой неваксинирани деца – с някоя епидемия от туберкулоза, морбили или рубеола. И това не е в сферата на вероятностите – а е въпрос на време и натрупване на критична маса неваксинирани хора. Преди да вземете решение да минете покрай закона, съберете достатъчно информация. Не от фейсбук и не от съседката, с която си пиете кафето всяка събота. Говорете с лекари. Научете какво представляват ваксините, научете как действат, научете и какво ще се случи с детето ви, ако изтегли късата клечка и се разболее от нещо, за което трябва да е ваксинирано. Научете какво означава Хепатит В за над  350 000 човека в България и на колко от тях бъдещето им се очертава с варици по хранопровода, асцит, чернодробна кома, рак на черния дроб и цироза. Научете какво може да се случи с мозъка на пеленачетата, ако се заразят с коклюш – заради напъването и налягането от силната кашлица. Информирайте се за реалните рискове и реалните плюсове и минуси – тези, които само лекар може да ви каже. После вземете решение.

И съвсем между другото – за петте минути, през които четяхте този текст, 17 човека починаха от СПИН, 10 от вирусен хепатит и 73 от рак. Някой ден една ваксина би ги спасила.

***********************************************************************************************************************

Цитираните дати, проценти и цифри в текста са от тук:
http://www.hep-index.eu/
http://www.aidsbg.info/articleDisplay.aspx?aid=96
http://www.wcrf.org/PDFs/WCD-2013-Cancer-Mortality-Compared-To-Other-Diseases.pdf
http://www.hhs.gov/asl/testify/2010/06/t20100617b.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Smallpox

Текстът е писан по повод на блогърска среща „Открито за ваксините”, организирана на 6 април от Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата. За съжаление не успях да присъствам на срещата, но исках да се включа с текст по темата. Както знаете, изпитвам силна и особена привързаност към животозастрашаващите заразни заболявания 🙂

Можете да прочетете още за срещата при Комитата и Пипилота.

8 коментара за “Някой ден

  1. лошото е, че след тях ще се появят нови, още по-страшни болести, за които дори не можем да мечтаем на този етап, но пък ще живеем по-дълго може би… а по отношение на ваксините съм хиляда процента „за“, но е хубаво да ни дават някакви информативни брошури, преди да ги направят на децата ни (каквато е практиката в САЩ).

  2. az sam tvardo protiv tova da badem eksperementalni jivotni . po povod vaksinite nqmam protiv no da sa legalni ofitsiqlni a ne teparva da se testvat zatova nemoga da si pozvolq nqkoi da si igrae s moeto zdrave .uspeh na vsichki koito imat smelosta da eksperementirat

    • rera, всички задължителни ваксини от Имунизационния календар в България са легални и официални. Ако не искате да експериментирате със здравето си, просто не се включвайте в клинични проучвания за нови ваксини.

  3. Pingback: Защита | Патиланско царство

коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.