култура

Имаш среща с една книга в парка

Книгите имат чувства. Те обичат да бъдат държани в ръце, докосвани и гледани с внимание.

Книгите имат нужда от пространството. Не ги притискай в тесните лавици, сбутани на тъмно и прашно. Ще развият алергия.

Книгите живеят заради теб. Ако не им обръщаш внимание, те губят смисъл и цел на съществуването си. Няма по-безнадеждно нещо от непрочетената книга.

Книгите обичат свободата. Какъв е смисълът да наречеш една книга “любима”, ако никога повече не я разгърнеш след първото прочитане? По-добре я пусни да пътува.

На 23 април, Международният ден на книгата и авторското право, 50 различни книги ще поемат своето пътешествие. Пуснати са на свобода от библиотека “Родина” в Стара Загора и тръгват на път в 10 сутринта от парка “Пети октомври”.

снимка: sxc.hu, MJaqueline

Голямото пътуване е част от инициативата bookcrossing – мрежа за свободно обменяне на книги. Всяка книга се регистрира в сайта със специален номер, по който може да се проследи пътешествието й. Така книгите могат да изпълнят истинската си мисия – да достигнат до колкото се може повече хора, свободно.

Ако искаш да се включиш, отиди в парка и вземи която книга ти хареса. След като я прочетеш, можеш да я дадеш на приятел или просто да я оставиш някъде, където някой друг ще й се зарадва. Можеш и да пуснеш на свобода твоя книга, която предварително си регистрирал в сайта. И да проследиш през колко човешки ръце и през колко различни места ще мине. Аз вече съм любопитна какво ли очаква книгата със страшна корица и Позитивно заглавие 🙂 Можеш да следиш пътя й заедно с мен.

Ако имаш нужда от някаква допълнителна информация, в библиотека “Родина” в Стара Загора ще ти помогнат.

И не се отчайвай, ако си твърде далеч от Стара Загора. Не се знае дали някоя книга съвсем скоро няма да стигне и до теб, където и да си.

Реклами

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.