между другото

Един хубав филм…

…който  сякаш мина между другото – без особен шум около него. Открих го съвсем случайно, ровейки за нещо интересно за гледане. Коментарите и публикациите бяха разнопосочни и не даваха особена представа за самия филм. Въпреки това отделих час и половина да го изгледам… и след като свърши си го пуснах още веднъж.

Филмът е Perfect Sense (2011г.) на режисьора Дейвид Макензи („Младият Адам”). И тук една от главните роли е на Юън Макгрегър, а в главна женска роля е Ева Грийн (която може би помните от „Мечтателите” на Бертолучи). IMDB го определя като комбинация от драма, романтичен и sci-fi, доста шантава комбинация, но и филмът е такъв. Няма да ви разказвам сюжета, можете да видите трейлъра, но с две думи – филмът е романтична история на двама души, която обаче се случва на фона на световна епидемия, при която хората започват да губят сетивата си.

Идеята не е нова, но е разказана въздействащо. Общо взето, няма голяма изненада в развръзката на филма, но според мен не е и търсена. По-съществен е пътят, по който минават героите, как реагират на събитията, какво се променя в живота им. Има доста символика във филма, и доста паралели със сегашната действителност. Филмът е многопластов като заглавието си. Ще ви шамароса с припомнянето на неща, които знаете, но сте свикнали да приемате за даденост. Всеки е наясно,че сетивата са връзката ни с външния свят, но рядко се сещаме да оценим какво всъщност ни дават. И какво би се случило, ако ги загубим.

Не е лек филм, но според мен не е и драма. Отдавна не бях гледала история, разказаща толкова силно за връзката с живота. За упорството му да продължи, каквото и да става.

Саундтракът е на Макс Рихтер и е размазващ, меко казано. Един приятел го определи като „хемодиализа за душата”.

За мен и целият филм е такъв 🙂 Приятно гледане.

Реклама

6 коментара за “Един хубав филм…

 1. о! подкрепям!препоръчвам го насам-натам!
  толкова фин, толкова стилен, толкова… хубаво си го разказала – „припомнянето на неща, които знаете, но сте свикнали да приемате за даденост“. и „шамаросва“, да:)

  напомняш ми, че си обещах да го повторя
  веднага щом се отърва от моята си тъга, защото той добавя екстра. тъжен е всъщност:)

  пп. сещам се, че един от хората, на които го говорих ме попита просто и директно – „как се справя ева грийн“. де да знам, отговорих му, даже не съм я забелязала, че участва:)
  всичко е някаква чудна сплав от неща 🙂

  и, ако случайно още си търсиш нещо хубаво за гледане, осмелявам се да препоръчам тоя Тиранозавър – http://www.imdb.com/title/tt1204340/

 2. Pingback: когато стане време за събуждане | нещо се случи

 3. Pingback: документално | нещо се случи

 4. Pingback: Животът продължава | нещо се случи

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.