общество

Защо не искам да се пуши в заведенията

Пуша. Много. Дневните количества варират между кутия и две кутии и половина, като за нормално приемам изпушени по 30 цигари на ден. Не че е нормално по принцип, ама при тия количества горе-долу дишам.

Пълната забрана на пушенето на обществени места ми идва нанагорно понякога. Особено когато в близост няма опция да изляза на открито и да изпуша един фас. Полудявам. Понякога си купувам емфие – харесва ми, а и е чудесен вариант да си оправиш никотиновия глад, ако не можеш да запалиш цигара.

Ако нямам от моите цигари, мога да пуша всякакви. Важното е да пуша. Паля цигара със ставането от сън. Пуша и под душа понякога. Много съм добра, дори не си мокря цигарата.

И съм твърдо и категорично ЗА пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места.

Защото не обичам да стоя в задимени помещения.

Защото не искам след клуб дрехите, косата и кожата ми да смърдят на пепелник. Гадно е.

Защото хората, които не пушат, имат право на чист въздух.

И аз обичам по глътка чист въздух, между другото. Между цигарите.

Защото със забраната пуша по-малко. Невероятно, но факт. Това се отразява чудесно на дробовете и джоба ми. По 8-10 лв. на ден за цигари не е много готино.

Защото по принцип смятам цигарите за кофти навик. Като отида на плуване ми се разказва играта.

И пушенето си е мой личен избор, който не касае никой друг. Като ми се допуши, просто ще изляза навън за цигара. Ще се запозная с някого, ще си полафим колко студени са станали цигарите тия дни, даже може да теглим една майна на забраната. Ей така, за спорта.

Защото по принцип не виждам проблем в заведенията да не се пуши. Щом мога да пуша пред заведенията, на чист въздух.

Проблем е за собствениците на заведения, които изсипаха маса пари да ги преграждат и вентилират, и няколко месеца по-късно инвестицията се оказа куха. Шибано, наистина. Съчувствам им. Ама продължавам да искам в заведенията да НЕ се пуши…

И за да не създам грешни впечатления у някого – нямам никакви намерения да спирам цигарите. Ужасно много обичам да пуша.

24 коментара за “Защо не искам да се пуши в заведенията

 1. Много, много, много добре. Не само ти я подкрепяш тази забрана. Почти всичките ми приятели пушачи я подкрепят. Подкрепят я и познатите, които държат нощни барове, въпреки, че и те самите са пушачи. Някак си по-добре им било, когато не се димяло в заведението им. Ама, не само тук не пушат. Не пушат и навън, и нямат особено голям проблем. Яко, много отдавна исках да прочета такъв коментар. Е, доживях 😉

  • Щом приятелите ти пушат, може да им кажеш да гледат тези два филма:

   Те ми помогнаха да откажа цигарите (а бях страстен пушач)!

 2. Предпочитам добрата вентилация в заведенията, вместо забраната за пушене. Потни, естрогенни-агресивни тупалки ми действат по-зле от миризмата на цигарен дим. Плюс това се радвам, че под балкона ми няма заведение – трябваше хем да дишам цигарен дим, докато спя, хем да слушам провлаченот кикотене на пушещите. И всъщност, понеже опцията да кандилкам чашата си в една ръка, докато като престъпник съм приклекнала на тротоара отвън с цигара в другата, на минуспетстотин градуса, не ми харесва, социалният ми живот бе леко преориентиран към домашни сбирки с отворен прозорец.

  • Абсолютно подкрепям този коментар. Нека да има заведения „ЗА ПУШАЧИ“, за да можем да седнем в подходяща компания извън домовете си. Иначе и ми е по-евтино и ми е далече по приятно да си събирам приятелите в къщи, или да ходим на гости със същата цел.
   Миналата Нова година бяхме в заведение – приятно, уютно и с такава вентилация, че цигарите се виждаха, но дим нито се виждаше, нито усещаше(това казаха приятелите ни, които никога не са пушили).
   Тази Нова година ще сме си у нас – ще си изкараме и по-евтино и значително по-приятно от това да излизаме за всяка цигара пред заведението.
   Да ходят само непушачите и дано…вдигнат оборотите на заведенията, защото за собствениците им и персонала им наистина ми е жал.

 3. Тошенце, благодаря ти за този пост! Не съм от агресивните врагове на тютюнопушенето, но в здравословен план ми се отразява зле, пък и е опасно, да пребивавам в задимени пространства. Като се сетя колко концерта и литературни четения съм пропуснала заради това, си мисля, че имам много да наваксвам :-).

  А това с „добрата вентилация“ е мантра за хора, които толкова са привикнали с дима, че не им прави впечатление. Имам печален опит какво става с „добрата вентилация“ в пицария, понапълнена по вечерно време, а за задимеността в музикалните клубове не ми се и спомня. Каква вентилация, като няма къде игла да хвърлиш и почти всички пушат?

 4. Аз също подкрепям на 100%, и съм със същите тютюнджийски показатели като Тошето (без душа; ти си мастър бе!). Истината е, че ние пушачите, поне тея дето които наистина съзнават какво си правят и се самозалъгват малко по-малко, мъничко подсъзнателно сме благодарни че има кой да ни удари юларя. Аз съм благодарна. Някакси си казвам ‘Ееее, Лиляно, тоя свят отива на по-здравословна, културна работа, ще ги откажеш и ти един ден’. После си взимам виното и отивам да изпуша отвън една, ама така все едно аха-аха съм успяла малко в отказването.

 5. Подкрепям те боецо, хубаво е да пуши навън, дишаш чист въздух, треперейки от студ, правиш мускули. Много здравословно, скоро няма да се откажа от двете кутии .

 6. Трябва да отменят забраната ,за да спра да пуша.Не може скучни сиви ,злобни лелки да ми командват живота.Доказано е,че пушачите са по-интелигентни.

 7. Pingback: Тошка Иванова: Пуша,но не искам да се пуши в заведенията « БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДИМ

 8. Dobre e vaobshte da otkajem cigarite!No zashto da niama zavedenia za pushachi i ne pushachi,vseki moje da si napravi izbor.No taka s palnata zabrana se diskriminirat pushachite,Znachi integrirame Romite,a te da ne bi da mirishat po-hubavo!?No nie sme:Vidiala jabata,che podkovavat konia i tia….“

  • Ами , защото Поли Георгиева , компаниите са смесени и пак непушачите ще бъдат тези, които ще направят компромиса да влязат в заведение за пушачи и така се връщаме в начална позиция. Очевидно не Ви пука за десетките непознати хора ,които опушвате , ама поне за приятелите Ви не Ви ли пука и да се замислите, че и те имат право да Не дишат цигарен дим докато са с Вас. А къде вкарахте ромите …нямат нищо общо двата проблема ! Тук не става дума за това кой мирише по-добре …

   • Марина, каква е тази агресия? Жената попита като човек, а Вие веднага побързахте да я изкарате някакъв цигарен терорист, който едва ли не насила влачи приятелите си към задимени помещения. Пределно ясно е, че на тези хора не им пречи чак толкова цигарения дим, при положение, че постоянно висят в компанията на пушачи и не ги оставят на мира дори у тях. В такъв случай нямат никакво право да се оплакват! Все пак компромисът е нещо, което се прави доброволно, нали?

 9. Към защитниците на пушенето навсякъде:
  Ми дайте да се пръцка на воля на обществени места! Ако на теб ти е гот, щото снощи си преял боб със зеле, и си бил имал граждански права да разпръскваш воня, аз задължена ли съм да го дишам?
  Или все пак да има места (тоалетни, тротоари и т.н.), където да си „отпускаш“ душата?

 10. Не пуша и съм доволен от това. Знам ,че липсата на възможност за свободно пушене на обществени места дразни пушачите, но закона трябва да се спазва. Целта е запазване на здравето на околните и по думите на пушачите добри приходи от глоби за хазната. Иначе цигарите се спират лесно , достатъчно е лекар да ви каже че имате рак на белия дроб и готово.

 11. В официалните аргументи за забраната из EU страните, има и следния:
  „Където е работно мястно на хора, не трябва да се пуши, за да се даде еднакъв шанс на хората да упражняват професия“.
  В този случай това включва сервитьори и бармани, които нямат нужда да дишат изпарения по цял ден пасивно, пък дори и да са пушачи.

 12. Пушенето е прихванато от аборигените в Северна Америка…И така европеецът (мъже, жени, че и деца) пуши масово векове наред, хванал между пръстите си и между устните си масур с отровния плевел и от устата (и носа) му излизат странни сиви и миризливи пушеци! Ако му поднесеш любезно да глътне една чаена лъжичка никотинов катран, за да си задоволи никотиновия глад – едва ли ще пожелае. Той предпочита да се трови постепено, бавно „със стил“! А иначе се развява знамето на свободата – да бъдем свободни във всичко: живот, слово, работа, движение, свободен избор на каквото пожелаем, защо не изберем веднъж завинаги да сме свободни от робуването на смъртоносния самоубийствен навик аборигенското пушене на цигари! Да престанем да бъдем аборигени в 21-ви век!
  Преди 8 години аз избрах свободата да не завися от необходимостта да пуша често и редовно и се гордея с това. Не беше лесно, признавам! Но го направих в името на свободата си и убеждението си, че пушейки правя нещо неприлично и изглеждам крайно грозно! Защото желая самата аз да се одобрявам и харесвам, да се чувствам по-добре и да не си губя времето с непрекъснати самоунищожителни действия!
  Валерия – бивш дългогодишен пушач.(Думата „пушач“ звучи грозно и тъпо в нашия век, нали!)
  Борете се за свободата си, от която самите вие доброволно сте се лишили! Подкрепям ви от сърце!

 13. Нещо май не разбрах,какво пречеше заведеният да са разделени на две зони?Това с пълната забрана са пълни глупости!Кого ползва това?Ама така било в Калифорния.Майната и на Калифорния!Тук си пушим и искаме да си пушим в заведенията!!!На когото не му е кеф,да си седи в сектора за непушачи.Абе нерва се,като ги чета тези писания,колко е гот,в заведенията да не се пуши.

 14. …И защото на държавата, на всички данъкорланци, ни излиза ПО-ЕВТИНО (!!) никой да не пуши, да не се произвеждат/продават тютюневи неща, отколкото да се събират пари от ДДС и с тях да се лекуват болните от пушене!!!

 15. Е добре , щом ще се събирате у дома си , да видим съседите ви колко ще издържат на музика , смехове и разговори до среднощ. Все някога ще им писне , а на вас ще ви писне полицията да ви тропа на вратата заради шума, защото съседите ви имат право да си почиват, може и малки деца да имат. И така пушачите пак ще се върнат в заведенията . Само дето както изглежда нито държавниците , нито собствениците на заведения могат да устискат до този момент- едните , защото губят пари , а другите ,защото им се дават много пари .
  Аз имам приятели пушачи , които също са ЗА забраната по причините изброени в статията .
  Защо не си стоим в разделени заведения ?
  Защото често компаниите са смесени – пушачи и непушачи – айде ти си говори с приятелите си през някакви прегради или от другия край на заведението. Сега , за да съм с приятелите си правя компромис със здравето си , докато моето НЕ пушене не застрашава тяхното .
  Да се пуши отдавна не е мода , а зависимост като всяка друга .

  Поздравления за статията 🙂

 16. значи аз съм непушач, но ми се струва че можеше да се направи компромис и просот в всяко заведение да има и част която да е за пушачи – на някой като му се пуши да отиди в пушлнята, както е в цяла Европа. сега какво стана – миналат година една част от заведенията дадоха париха за да се престроят една не дадоха – сега труда на тези дето са дали пари се обезсмисля защото в заведенията няма да пуши – държават ще обзщети ли собственициет – ще ги обзщети дръжки. това – първо. Второ -Едни цигари българсик струват 4,50 едни цигари вносни – 4,60. Е кой ще купи български цигари. Водейки целенасочена пилитика срещу тютюна родните политици убиват отрасъла у нас – нещо което не знам да се прави другаде. Трето – майка ми ходеше всяка събоат и неделя на планина здарав енергичан една цигара не е запалила – умра на 46 рак. в същото време познавам хора на по 80 години да пушат като комини и нищо им няма. А колко пияници познавам – трябваше да са отдаван мъртви. не мисля че това е показателно. Определящ според мен е стресъ-факторът, а не цигарите. В тоя смисъл ако има пушлян в вазедението или добир оддимтеил мисля, че не е редно да натрапваме своите продпоичтания на пушачите (така какот не е редно и те да ни се нарпават ако няма пушилня). И освен това аз не мога да си представя как седнете на масата с приятели пушачи и понеже на тях ще им се пуши те през пет минути ще излизат навън а вие ще стоиет вътре да не ви откраднат храната.

 17. АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ПУШИЛ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ … ТРЕНИРАХ ЛЕКА АТЛЕТИКА И НЕ ИЗПИТВАХ ЖЕЛАНИЕ ДА ПУША . ВЕДНЪЖ ОПИТАХ , ДРЪПНАХ ОТ ЦИГАРА И СЕ ЗАДАВИХ И ТОВА БЕШЕ …СЕГА СЪМ В ПЕРФЕКТНО СЪСТОЯНИЕ . ИГРАЯ ПО 3 ЧАСА НОН СТОП БАСКЕТ И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ИЗЧАКВАМ ТИНЕЙДЖЪРИТЕ ДА СИ ПОЧИНАТ И ДРЪПНАТ ПО ФАС ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ , ВЪПРЕКИ МОЙТЕ 52 ГОДИНИ …ТАКА , ЧЕ ПО-ДОБРЕ СПОРТУВАЙТЕ, ЩЕ ВИ СТРУВА САМО ЧИФТ МАРАТОНКИ , АНЦУНГ И ТЕНИСКИ…НО ЩЕ ГИ ПОЛЗВАТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ …

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.