маркетинг и реклама

Във филма

Едно от нещата, които правят рекламите интересни (поне за мен :)) е възможността да ги обвържеш с вече съществуващо събитие, културен феномен или произведение. В случая не става въпрос за плагиатстване – за копиране на съществуващи идеи, лица или реплики – а за използването им по нов начин, свързан с комуникацията на марката. За някои световни брандове подобни реклами са традиция – като обвързването на част от рекламите на Pepsi с „Кръстникът“ (ето няколко примера) или на филмите за Бонд с Heineken (няколко по-стари и последната за Skyfall).

Реших да ви споделя някои от любимите си реклами, в които има аналогия или закачка с филми. Подборът е крайно субективен –  има страшно голям избор от видео и визии по темата. По един филмов режисьор се задавя всеки път, когато рекламист каже „Я да пробваме да направим тая визия като филмов плакат…“.

Изключително любима реклама на скоч, която прави отпратка към „Първичен инстинкт“. Едва ли въздействето щеше да е толкова силно, ако не бяха използвали и Шарън Стоун във видеото. За същата марка има още една страхотна реклама.

 

В тази реклама на Campari асоциацията е с „Широко затворени очи“ и по-конкретно – с култовата сцена с маскения бал. Използвали са и музиката от филма за клипа.

 

Тази сте я гледали, естествено. Малкият Дарт Вейдър, който обиколи половината свят. Съвсем логично, следващите няколко реклами отпращаха отново към първата.

 

Audi са решили да се пошегуват с истерията с филми за вампири в последно време.

 

Новозеландските авиолинии са вкарали всички персонажи на „Хобит“ в един самолет, където ги очаква инструктаж по безопасност.

 

И за десерт, една архивна и изключително дебилна реклама на Diesel, която използва кадри от няколко порнофилма.

 

Ако ви се занимава, може да ми оставите в коментар вашите фаворити. Зарадвайте копирайтър по Коледа, пратете му реклама 🙂

Един коментар за “Във филма

коментирай

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.